Добре дошли в Almart.bg | Онлайн магазин за кафе
 
(0 продукта) - 0,00 лв.

Нямате добавени продукти в количката.

 

Произход на думата „кафе“.

Думата кафе и нейния произход Произход на думата "кафе"

Думата “кафе” официално е приета в английския език през 1598 година и произлиза от италианската дума за кафе – caffe. Всъщност тя има по-стар корен, който се крие в турското название на кафето – kahve, което пък от своя страна произлиза от арабски qahwa (или qahhwat al-bun, в превод: вино от зърно). Съществуват теории, че наименованието може би произлиза и от родината на кафето – провинцията Каффа в Югозападна Етиопия.

Зърното на кафето всъщност е семето на яркочервен плод. Вкусът му е тръпчив и е описван като мек, сладък, дори е оприличаван на вкуса на прасковата и динята. Заради това, първоначално кафето е било използвано като храна, а не като напитка.

  • В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки, след което се дъвчат като бонбони
  • В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята.
  • За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас
  • Доскоро действието на кафето се свързваше най-вече с наличието на кофеин, но в последните години, учените изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.
  • Копи Лувак, най-скъпото кафе на света, се прави от изпражненията на едно зверче, наречено азиатска палмова цивета, което консумира зърната. Необичайният метод на добиване е причина и за необичайно високата му цена, достигаща до $1200 за килограм.
  • Научно доказано е, че млякото в кафето отслабва ефекта на кофеина.
  • Кафето неведнъж е било забранявано. Мюсюлмански владетел от 16 век забранил да се пие кафе, заради неговите необичайни стимулиращи ефекти. През 1675 г. крал Чарлз II пък затворил кафенетата, защото мислел, че хората се събират там, за да заговорничат срещу него.
Вашият Коментар