Добре дошли в Almart.bg | Онлайн магазин за кафе
 
(0 продукта) - 0,00 лв.

Нямате добавени продукти в количката.

 

Различните видове кафе и начините за приготвянето му.

Различните видове кафе Кафе в ръкохватка

Много хора започват деня си с чаша ароматно кафе, не само заради чудодейното му въздействие, а и заради прекрасния му вкус и невероятен аромат.
Една от най-познатите ни форми под които пием кафе е еспресото. За да се създаде чаша еспресо е необходимо повече старание и внимание към детайлите по приготвянето му. Най-подходящия сорт за еспресо е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин от Арабиката и е по-евтино, поради което е предпочитан сорт от повечето търговски марки кафе.
Робустата оформя плътният каймак на еспресото и е по-малко чувствителна към температурата. За приготвянето на хубаво еспресо са нужни около 7 - 8 гр. смляно кафеСлед като поставите кафето в кафе машината си, неговото приготвяне не би трябвало да отнеме повече от 25 до 30 секунди. Богатият каймак на повърхността на чашата кафе, е най-добрият показател за хубавото и качествено еспресо.Истинските ценители смятат, че наистина доброто еспресо, трябва да се пие без добавки, защото само по този начин могат да бъдат усетени качествата му.
Шварц кафето обикновено е по-леко от еспресото. За приготвянето му са необходими около 2 супени лъжици.. За приготвянето му най-често се използват френската преса, капкова кафе машина или такава с филтър. Процесът на приготвянето му отнема повече време отколкото при еспресото, тъй като при шварц кафето врящата вода преминава през по-едро смляно кафе за по-дълго време и бива прецедена през филтъра в кафе машината.
Най-лесното за приготвяне кафе е инстантното кафе. То е произведен по същия начин, като всеко друго кафе. Съответно кафето е предварително изпечено, с цел да се подчертае вкуса и аромата му. Температурата, при която се пече, е около 165°C за 8-15 минути, за да може зърната да са изпечени между 25-75%. При процеса се използва и флуидизирано печене от 30 секунди до 4 минути на по-ниска температура, за да се запази аромата и вкуса на кафеените зърна. След като зърната са смлени много ситно, те се поставят в разтвор с вода, за да се премине към следващия етап на извличане на екстракцията на кафето. При този процес смлените зрънца се премазват, добавя се вода и сместа се загрява от 155 до 180°C, с което разтвора се концентрира в 15-30% от масата на кафето. Накрая се пристъпва към последния етап, а именно отстраняване на водата или чрез изсушаване, или чрез замразяване (freeze dry), за да се постигне по–фина консистенция или гранули. По време на процеса на дехидратация, есенциите на кафето, могат да бъдат загубени, но биват заловени и върнати във вече обработеното кафе. Приготвянето му е много лесно и зависи от предпочитанията на всеки. Колкото по-силно кафе искате, толкова повече кафе трябва да сложите, обикновено в топла вода. Някои хора предпочитат разтворимото кафе с горещо мляко вместо с вряща вода.

А може би най-древният вид кафе е Турското кафе. При него кафените зърна са смлени много фино. Препоръчват се различни видове кафе като смес от робуста, етиопско, колумбийско или йеменско кафе. Характерно за този вид кафе е, че се вари със захар и вода в медено джезве, на много бавен огън до надигане на напитката. За приготвянето на чаша турско кафе са необходими около 1-2 лъжици кафе, захар и вода. За хубавия каймак, е важно джезвето да е със стеснена горна част. След като кафето тръгне да завира, то трябва да се свали от котлона, като се изсипе бавно в подходяща чаша, така че да се запази каймака.
Студеното кафе е известно още като айс кафетото и най-често се приготвя със студено еспресо и топка сладолед, Фрапето пък от своя страна се е появило още през 1957 година, като днес се приготвя със специална машинка или шейкър, с които се разбива 1 лъжица е инстантното кафе и захар в малко вода до получаване на пяна. След това се добавя лед, студена вода или мляко в зависимост от това, дали е черно или бяло фрапе.

Вашият Коментар