Добре дошли в Almart.bg | Онлайн магазин за кафе
 
(0 продукта) - 0,00 лв.

Нямате добавени продукти в количката.

 

Новини

Новини в блога.
 • Все повече диви видове кафе, включително арабика, са в опасност от изчезване

  За първи път диви сортове арабика се класифицират като застрашени. Най-лошото е, че нови изследвания показват, че 60% от всички диви видове кафе сега са под заплаха от изчезване, което представлява дългосрочен риск за местното и глобалното предлагане.

  Учени от базираната в Обединеното кралство кралска ботаническа градина, Кю, излязоха с два нови доклада. Първият е посветен на научните постижения и се фокусира върху високия потенциал за изчезване за повечето видове диви кафета в света. Вторият е фокусиран към биологичното състояние и изменението на климата, както и дългосрочните заплахи, които то поставя пред дивата арабика, главно в Етиопия.

  Заедно документите предлагат мрачна дългосрочна перспектива за бъдещето на дивото кафе, в което пулът от генетичен материал, достъпен за учените и животновъдите, може да бъде драстично намален през следващите десетилетия.

  „По отношение на устойчивостта, това е много дълъг поглед. Ние се интересуваме от десетилетия, ”каза д-р Аарон Дейвис, водещ изследовател за двете вестници, пред Daily Coffee News от Лондон. "Това каза, ако не започнем да правим нещо сега, може да е твърде късно."

  60% в опасност от изчезване
  Изследователите изчисляват, че съществуват 124 вида кафе в природата. Това е забележителен брой, като се има предвид, че само две са широко използвани за търговско производство: Coffea Arabica (известен само като арабика) и Coffea Canephora (робуста).

  От тези видове кафе - голяма част от които идват от горите на генетичното родно място на Арабика, Етиопия, други части на Африка и Мадагаскар - около 60% сега са класифицирани според стандартите на IUCN за Червения списък, под заплаха от изчезване поради обезлесяване, изменение на климата и разпространението и тежестта на гъбичните патогени и вредители.

  Кафе, отглеждано в гората Harenna в Етиопия. Д-р Аарон Дейвис и Техейн Гонфа. Изображение RBG Kew.
  Кафе, отглеждано в гората Harenna в Етиопия. Д-р Аарон Дейвис и Техейн Гонфа. Снимка с любезното съдействие на Кю.

  Дейвис отбеляза, че за някои хора в сектора на кафето, опазването на дивите видове може да изглежда „малко напуснато поле“, но той също така посочи факта, че търговското отглеждане на две диви видове сам, арабика и робуста, са създали цялостен глобален икономика, която става все по-крехка като промените в климата и дори когато се адаптират вкусовете на хората.

  - Това е належащ въпрос, когато говорите с развъдчици за кафе; достъпът до генетичен материал става все по-труден, ”каза Дейвис пред DCN. "Откъдето седя, ако ограничаваш възможностите си до арабика и робуста, ограничаваш бъдещето си."

  Според Дейвис секторът за кафе е около 20-30 години зад други селскостопански сектори в усилията си за изследване и опазване на устойчивостта, въпреки факта, че се разпространява и консумира.

  Застрашен [застрашен] кафе Namoroko (Coffea namorokensis), западен Мадагаскар. Image_Aaron Davis, RBG, Kew.
  Застрашен (застрашен) кафе Namoroko (Coffea namorokensis) в западен Мадагаскар. Снимка на Аарон Дейвис, с любезното съдействие на Кю.

  Д-р Eimear Nic Lughadha, старши изследовател в Kew, заяви, че глобалната оценка за застрашеност от изчезване за всички видове растения е 22%, в сравнение с 60% марка за кафе.
  „Някои от оценените видове кафе не са били наблюдавани в дивата природа повече от 100 години и е възможно някои от тях вече да са изчезнали“, каза Ник Лугада в съобщение от публикацията на доклада. „Надяваме се, че тези нови данни ще подчертаят видовете, които ще бъдат приоритетни за устойчивостта на сектора за производство на кафе, за да могат да се предприемат подходящи действия за запазване на бъдещето им.“

  Местното опазване на горите в Етиопия, Мадагаскар или на други места, където дивото кафе расте, е една от основните консервантски загадки на кафето, но Дейвис казва, че също така има съоръжения като банки за семена или отделни колекции от растения.

  Застрашен [застрашен] кафе Ambongo (Coffea ambongensis), западен Мадагаскар. Image_Aaron Davis, RBG, Kew.
  Застрашен (застрашен) кафе Ambongo (Coffea ambongensis) в западен Мадагаскар. Снимката е предоставена от KEW.

  „Проблемът е, че мерките за опазване в природата не са достатъчни; да се улови количеството генетично разнообразие в дивата природа е почти невъзможно - каза Дейвис. От друга страна, добави той, „Поддръжката на тези колекции е много скъпа и никой не иска

1 артикул(а)