Добре дошли в Almart.bg | Онлайн магазин за кафе
 
(0 продукта) - 0,00 лв.

Нямате добавени продукти в количката.

 

Любопитно

Любопитно
  • Различните видове кафе и начините за приготвянето му.

    Различните видове кафе Кафе в ръкохватка

    Много хора започват деня си с чаша ароматно кафе, не само заради чудодейното му въздействие, а и заради прекрасния му вкус и невероятен аромат.
    Една от най-познатите ни форми под които пием кафе е еспресото. За да се създаде чаша еспресо е необходимо повече старание и внимание към детайлите по приготвянето му. Най-подходящия сорт за еспресо е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин от Арабиката и е по-евтино, поради което е предпочитан сорт от повечето търговски марки кафе.
    Робустата оформя плътният каймак на еспресото и е по-малко чувствителна към температурата. За приготвянето на хубаво еспресо са нужни около 7 - 8 гр. смляно кафеСлед като поставите кафето в кафе машината си, неговото приготвяне не би трябвало да отнеме повече от 25 до 30 секунди. Богатият каймак на повърхността на чашата кафе, е най-добрият показател за хубавото и качествено еспресо.Истинските ценители смятат, че наистина доброто еспресо, трябва да се пие без добавки, защото само по този начин могат да бъдат усетени качествата му.
    Шварц кафето обикновено е по-леко от еспресото. За приготвянето му са необходими около 2 супени лъжици.. За приготвянето му най-често се използват френската преса, капкова кафе машина или такава с филтър. Процесът на приготвянето му отнема повече време отколкото при еспресото, тъй като при шварц кафето врящата вода преминава през по-едро смляно кафе за по-дълго време и бива прецедена през филтъра в кафе машината.
    Най-лесното за приготвяне кафе е инстантното кафе. То е произведен по същия начин, като всеко друго кафе. Съответно кафето е предварително изпечено, с цел да се подчертае вкуса и аромата му. Температурата, при която се пече, е около 165°C за 8-15 минути, за да може зърната да са изпечени между 25-75%. При процеса се използва и флуидизирано печене от 30 секунди до 4 минути на по-ниска температура, за да се запази аромата и вкуса на кафеените зърна. След като зърната са смлени много ситно, те се поставят в разтвор с вода, за да се премине към следващия етап на извличане на екстракцията на кафето. При този процес смлените зрънца се премазват, добавя се вода и сместа се загрява от 155 до 180°C, с което разтвора се концентрира в 15-30% от масата на кафето. Накрая се пристъпва към последния етап, а именно отстраняване на водата или чрез изсушаване, или чрез замразяване (freeze dry), за да се постигне по–фина консистенция или гранули. По време на процеса на дехидратация, есенциите на кафето, могат да бъдат загубени, но биват заловени и върнати във вече обработеното кафе. Приготвянето му е много лесно и зависи от предпочитанията на всеки. Колкото по-силно кафе искате, толкова повече кафе трябва да сложите, обикновено в топла вода. Някои хора предпочитат разтворимото кафе с горещо мляко вместо с вряща вода.

    А може би най-древният вид кафе е Турското кафе. При него кафените зърна са смлени много фино. Препоръчват се различни видове кафе като смес от робуста, етиопско, колумбийско или йеменско кафе. Характерно за този вид кафе е, че се вари със захар и вода в медено джезве, на много бавен огън до надигане на напитката. За приготвянето на чаша турско кафе са необходими около 1-2 лъжици кафе, захар и вода. За хубавия каймак, е важно джезвето да е със стеснена горна част. След като кафето тръгне да завира, то трябва да се свали от котлона, като се изсипе бавно в подходяща чаша, така че да се запази каймака.
    Студеното кафе е известно още като айс кафетото и най-често се приготвя със студено еспресо и топка сладолед, Фрапето пък от своя страна се е появило още през 1957 година, като днес се приготвя със специална машинка или шейкър, с които се разбива 1 лъжица е инстантното кафе и захар в малко вода до получаване на пяна. След това се добавя лед, студена вода или мляко в зависимост от това, дали е черно или бяло фрапе.

  • Произход на думата „кафе“.

    Думата кафе и нейния произход Произход на думата "кафе"

    Думата “кафе” официално е приета в английския език през 1598 година и произлиза от италианската дума за кафе – caffe. Всъщност тя има по-стар корен, който се крие в турското название на кафето – kahve, което пък от своя страна произлиза от арабски qahwa (или qahhwat al-bun, в превод: вино от зърно). Съществуват теории, че наименованието може би произлиза и от родината на кафето – провинцията Каффа в Югозападна Етиопия.

    Зърното на кафето всъщност е семето на яркочервен плод. Вкусът му е тръпчив и е описван като мек, сладък, дори е оприличаван на вкуса на прасковата и динята. Заради това, първоначално кафето е било използвано като храна, а не като напитка.

    • В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки, след което се дъвчат като бонбони
    • В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята.
    • За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас
    • Доскоро действието на кафето се свързваше най-вече с наличието на кофеин, но в последните години, учените изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.
    • Копи Лувак, най-скъпото кафе на света, се прави от изпражненията на едно зверче, наречено азиатска палмова цивета, което консумира зърната. Необичайният метод на добиване е причина и за необичайно високата му цена, достигаща до $1200 за килограм.
    • Научно доказано е, че млякото в кафето отслабва ефекта на кофеина.
    • Кафето неведнъж е било забранявано. Мюсюлмански владетел от 16 век забранил да се пие кафе, заради неговите необичайни стимулиращи ефекти. През 1675 г. крал Чарлз II пък затворил кафенетата, защото мислел, че хората се събират там, за да заговорничат срещу него.
  • Интересни факти за кафето

    http://www.curiousaboutcuisine.com/coffee/

    Така че това, което е автентичността на кафе? Нека да погледнем в историята си.

    Кафе, (Coffea арабика) на Java боб започва като червеникаво Бери расте на храст или дърво, което, когато се прибира, се обелва за "боб" вътре.

    Кафе на зърна, преди прибиране на реколтата
    Кафе на зърна, преди прибиране на реколтата
    Боб кафе е след това печено, за да изведат на маслата на боб, които определят неговите вкус (това допълнение към околната среда тя се отглежда в).

    Кафе е сварено като напитка за повече от хиляда години, първоначално в арабския свят, където за първи път са установени кафенета. Първо, отглеждани и прибирани в Йемен и Етиопия и търгува почти навсякъде, където пристанища и търговци се събраха, кафе се ползва в целия свят в размер на повече от 2 милиарда чаши на ден.

    В допълнение към арабския свят, кафенета станаха популярни в цяла Европа започва във Венеция през ия 1400 г., пристанище известен с търговията с подправки. Кафе къщи са атрактивни тогава, както и сега, тъй като те са места, където хората могат да се социализират и да обсъждат всичко от музика в политиката, особено в Англия и Франция, където те стават клубове или кафенета. В американските колонии, кафе беше предпочитаната напитка над чай след историческия протеста на Бостън Чай партия, когато чай бил хвърлен в пристанището от революционерите, които се противопоставят на английски данък чай.

    Кафето е наистина силно търговска стока ... номер две в първите десет в списъка на стоки, от втора до масло. Дали за стимулация, когато енергията изостава или социализация, вградени в работния ден, прясно смляно кафе от боб осигурява най-богатият аромат дали е капеше, пресовани или дори се оживи.
    Наскоро бях достатъчно късмет, за да получите два подаръка на кафе един от смес специален резерв в Коста Рика и още един от сина ми и съпругата му, които току-що се върна от Кона, Хавай. Богатата Коста Рика кафето намекна на земно. Подобно на вино, тероара, природната среда тя се отглежда в, изскочи сам. Той беше богат и смели. Кона, от друга страна е ясно гладка; тя имаше вкус как пасатите чувстват. Наслаждавам се пиене и двата вида. Аз съм сертифициран кафе сноб. Аз не пия със захар или пенлива или ароматизирани кафе, само на тъмно, смели варя с малко органична крем. Харесва ми кафе автентични.

    еспресо
    еспресо
    Лично аз предпочитам моето кафе натиснат във френска преса и черно, с нула calories.Or с едно докосване на крем. Развих вкус към по-лек вариант, без захар, с течение на времето. Моят избор е да се избегнат сметана калории или сладки сиропи. Ако загубата на тегло е във вашия ум, рязане на калории и мазнини в сложни кафе напитки може да ви помогне да отслабнете и да купуват нови дрехи с икономиите. Няколко стотин калории, записани на ден е няколко паунда на месец.

    При посещение на семейството в Швеция, ми хареса почивката на обед кафе, когато братовчедите ми спря колата по време на нашите пътувания, и изведоха шведските ролки, прекрасни малки порцеланови чашки и термос с кафе. Но най-добре са тези кану пътувания с баща ми или къмпинг в пустинята, когато ние ще се вари смляното кафе в саксия лагер и се добавя студена вода, за да се направи на основание потъват на дъното. Аааа, сладкия аромат на това, което сме обичани, гореща чаша кафе в мразовития утринен въздух, Cowboy кафето, дори и да е леко трудна.

3 артикул(а)